"Terug naar school"-stress? Met deze tips maak je het je kind(eren) en jezelf een pak makkelijker (2024)

Dossier Terug naar school

"Terug naar school"-stress? Met deze tips maak je het je kind(eren) en jezelf een pak makkelijker (1)

Morgen is het 1 september, de start van een nieuw schooljaar en dat kan in gezinnen al eens (on)gezonde stress veroorzaken. Tips om met die "Terug naar school"-stress om te gaan, krijg je van Steven Gielis, lector orthopedagogie bij de AP Hogeschool. Wie de kernwoorden duidelijkheid, ritme en praten in het achterhoofd houdt, raakt als ouder al een heel eind op weg.

Ellen Maerevoet

De overstap naar een nieuw schooljaar na twee maanden zomervakantie is vaak een hele uitdaging, omdat van de ene dag op de andere bijna alles in het leven van je kind opnieuw verandert.

"Ze moeten plots weer opletten", legt Gielis uit. "Het vraagt heel veel van hen om te luisteren, maar ook op sociaal-emotioneel vlak vraagt het veel: er zijn weer 20 andere kinderen, ze moeten weer hun plek in de groep vinden, ze horen gewoon veel meer woorden per dag dan tijdens de vakantie, dat creëert een soort crisismoment. En bij sommigen loopt die overgang vlekkeloos, anderen hebben met dat omschakelen veel problemen. Het is best dat geleidelijk aan voor te bereiden."

Het is best de overgang naar het nieuwe schooljaar geleidelijk aan voor te bereiden

Maar ook nu, aan de vooravond van het nieuwe schooljaar en bij het begin ervan, zijn er nog een aantal dingen die je kan doen om de overgang voor je kind én voor jezelf zo aangenaam mogelijk te maken.

Bied je kind duidelijkheid

Een nieuw schooljaar gaat bij kinderen vooral gepaard met veel vragen. "Beantwoord de vragen waar je kind mee zit", zegt Gielis. "Hoe laat staan we op? Hoe gaan we naar school? Wie is de nieuwe juf of meester?"

"Duidelijkheid brengen in tijden van “schakeling” is altijd belangrijk. Geef antwoorden op de vragen waar jouw kind mee zit. Kinderen hebben heel uiteenlopende vragen, dus praat er zeker over met henzelf."

Zorg voor een ritme

Deze tip geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen: zorg voor structuur, een ritme, een cadans. "Het is heel belangrijk voor kinderen om te weten wat het nieuwe ritme is. Eens dat duidelijk is, zit je in een cadans en voelt dat natuurlijk aan. Nu lijkt dat nog even raar om weer om 6.30 uur op te staan, vroeg te vertrekken en 's avonds huiswerk te maken, maar dat worden weer gewoontes."

Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ouders verandert er soms veel vanaf 1 september. "Ook zij zijn vaak weer meer gehaast. Daarom kan het een goed idee zijn om bijvoorbeeld de tafel ’s avonds al klaar te zetten voor het ontbijt, een weekmenu te bepalen, enzovoort. We zien dat veel gezinnen hier bij gebaat zijn en dat deze gezinnen minder hoge stressniveaus aangeven."

Zit je kind ergens mee? Ontdek het door te praten

Om te weten welke impact de start van het nieuwe schooljaar op je kind heeft en om te achterhalen of je kind al dan niet ergens mee zit, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan.

En hoewel veel kinderen een open boek zijn, zijn andere kinderen dat dan weer totaal niet. "Maar vraag niet gewoon: hoe was het op school?", zegt Gielis. "De meeste kinderen antwoorden dan toch gewoon: goed."

We weten dat er 9 op de 10 keer dat een kind klaagt over buikpijn geen fysieke oorzaak is

Wat doe je dan wel? "Stel specifieke vragen en kijk goed naar het gedrag van je kind.We zien in deze periode veel psychosomatiek (lichamelijke klachten die onvoldoende door een fysieke oorzaak verklaard kunnen worden en het gevolg kunnen zijn van een psychologisch probleem) ontstaan: buikpijn, hoofdpijn, nekpijn. We weten dat er 9 op de 10 keer dat een kind klaagt over buikpijn geen fysieke oorzaak is. Dat is vaak een signaal van stress."

Watchful waiting

Toch hoef je als ouder niet meteen gealarmeerd te zijn wanneer je kind meer stress heeft bij de start van het nieuwe schooljaar.

"Kinderen die leren over emoties praten, zullen daar dan wel over praten. Watchful waiting (waakzaam wachten) is hier belangrijk, de vinger even aan de pols houden. Het is normaal dat ze het in de eerste periode lastiger hebben, onhandelbaar en moe zijn. Kijk het even aan. Blijf nabij, ga met je kind in gesprek, zeg bijvoorbeeld: het is ok om thuis te ontploffen."

Heropstart hobby's: zoek de gulden middenweg

September is meestal ook de maand waarin, naast de school, ook de hobby's (en bij sommige kinderen zijn dat er veel) weer starten. Leren doseren, is daar essentieel.

"Kinderen en jongeren geven aan dat ze hun leven vaak te druk en te gejaagd vinden, dat is ook een oefening in balans. Wat bied je als ouder aan ter ontspanning? Wat verwacht je van hen buiten de schooluren? Huiswerk is ook een stressfactor. Gaan hobby’s ook geen extra druk op hen leggen? Je moet daar voor je eigen kind een gulden middenweg in vinden. Maar zowel ouders als kinderen vinden dus wel dat ze te weinig kunnen ontspannen."

Nog meer weten? Herbekijk de VRT NWS Live met Steven Gielis:

"Terug naar school"-stress? Met deze tips maak je het je kind(eren) en jezelf een pak makkelijker (2)

Videospeler inladen...

Meest gelezen

  1. West-Vlaanderen Onweer treft vooral West-Vlaanderen: in Zwevegem stort gevel van appartementsgebouw in, 8.000 mensen zonder stroom in... 05:49
  2. Oorlog Rusland-Oekraïne Toeristisch paradijs of strategische parel? Zweedse eiland Gotland moet NAVO beschermen tegen Russische agressie 05:46
  3. Van Hool Plottwist bij Van Hool: West-Vlaamse zakenman Guido Dumarey doet opnieuw bod op busbedrijf ma 08 apr 21:50
  4. Mobiliteit Proefproject in Lokeren mislukt: eerste lichtgevend zebrapad van ons land verdwijnt ma 08 apr 15:57
  5. Consument Camerabewaking aan je huis? Ook een videofoon moet je soms registreren bij de politie 06:00
  6. Israëlisch-Palestijns conflict Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat er datum is voor grondoffensief in Rafah in zuiden van Gazastrook Update 09:14
  7. Justitie Man uit Eppegem achtervolgt en overmeestert dief zelf 07:40
  8. Economie Esprit sluit 15 winkels in België, 148 werknemers verliezen hun job ma 08 apr 20:50
  9. Muziek Songteksten van popmuziek worden simpeler, maar zegt dat iets over de kwaliteit? 05:35
  10. Samenleving Recordaantal dieren in beslag genomen om ze te beschermen tegen dierenleed 06:00
"Terug naar school"-stress? Met deze tips maak je het je kind(eren) en jezelf een pak makkelijker (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6788

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.